Jesienne pomysły na nudę

MALOWAŁA JESIEŃ

sł.Monika Kluza muz.Mateusz Kluza

1. W parku dziś wesoło jest i kolorowo,

bo już pani jesień ozdobiła świat.

Lecą nam na głowę liście kolorowe,

kasztanowy z drzewa pada grad.

Ref. To jesień pędzlem malowała

złote farby od lata dostała,

w deszczu je mieszała,

z wiatrem je suszyła,

z mgłą je rozwiesiła.

2. W sadzie dziś wesoło jest i kolorowo,

bo już pani jesień ozdobiła świat.

Mienią się jabłuszka żółte i czerwone,

fioletowe śliwki zbierać czas.

Ref. To jesień pędzlem…………..

3. W lesie dziś wesoło jest i kolorowo,

bo już pani jesień ozdobiła świat.

Wszędzie rosną grzyby smaczne i pachnące

wiewióreczki skaczą tu i tam.

Ref. To jesień pędzlem…………..

Słodkie grzybki

Sezon grzybowy w pełni, wystarczy wziąć koszyk i ruszać na grzybobranie. Grzybki w tym wydaniu są słodkie i nie trzeba uważać na trujaki.:):)

Składniki

Składniki na ciasto:

200g masła lub margaryny
2 szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
800g mąki pszennej
cukier waniliowy
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej zagaszonej 1 łyżką octu

Składniki na syrop:
2/3 szklanki cukru
4 łyżki wody

Składniki na biały lukier:
1 białko
ok 10dag-15dag cukru pudru( w zależności jak duże jest białko)
kilka kropel soku z cytryny

Składniki dodatkowe:
1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka „Planty”
barwnik spożywczy czerwony
suchy mak

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasteczka Grzybki

  • Ciasteczka Grzybki1. Przed rozpoczęciem pieczenia należy przygotować z pergaminu stożki o długości 6-7 cm. Do miski dać roztopione,chłodne masło,cukier,cukier waniliowy,sodę oczyszczoną wymieszaną z octem, jajko,śmietanę,sól,mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto.
  • Ciasteczka Grzybki2. Ciasto podzielić na 2 równe części. Z jednej części zrobić ok.100szt nóżki grzybów z jednej strony szersze ,włożyć do stożka z pergaminu i upiec.
  • Ciasteczka Grzybki3. Z drugiej części ciasta zrobić ok. 100szt. kuleczek, położyć na blasze i upiec kapelusze grzybów.
  • Ciasteczka Grzybki4. Po upieczeniu, w jeszcze ciepłych kapeluszach z płaskiej strony zrobić ostrym nożem wgłębienie,gdzie będą wklejane nóżki grzybów.
  • Ciasteczka Grzybki5. Wykonanie syropu:
    Do garnka wsypać cukier,dodać wodę, wymieszać i zagotować,zmniejszyć ogień i od tego momentu już nie mieszać łyżką tylko potrząsać garnkiem aż syrop zrobi się gęsty.Jeżeli będzie za bardzo gęsty można dodać troszkę wody.
  • Ciasteczka Grzybki6. W przygotowanym syropie maczać końcówki nóżek z tej węższej strony i przyklejać je do kapeluszy. Uwaga syrop bardzo szybko tężeje,więc należy to robić w miarę szybko.
  • Ciasteczka Grzybki7. Przygotowanie lukru królewskiego:

    Cukier puder przesiać przez sitko. Białko jaja ubijać i jak zacznie się pienić dodawać stopniowo cukier puder i dobrze ubić.

    Dekorowanie grzybków.
    Lukier królewski podzielić na 2 części do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy,drugą część zostawić białą.

    Grzybki Muchomory:
    Białym lukrem królewskim za pomocą pędzelka pomalować nóżki grzybów oraz spód kapelusza,a następnie końcówki korzonków maczać w maku i odłożyć do wyschnięcia. Kapelusze maczać w czerwonym lukrze królewskim nadmiar lukru strzepać,i ponownie odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg miseczki lub talerza tak,aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu. Po wyschnięciu zrobić kropeczki z białego lukru.

  • Ciasteczka Grzybki8. Grzyby Borowiki:
    W gorącym syropie maczać końcówki nóżek, a następnie zanurzać w maku. Odłożyć do wyschnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty, lub masła i maczać w niej kapelusze grzybów odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg talerzyka tak jak przy dekorowaniu muchomorów. (Czekoladę można zastąpić polewą dr. Oetkera deserową.)
  • Ciasteczka Grzybki9. Grzybki Kozaki:
    Nóżki grzybów pomalować za pomocą pędzelka białym lukrem królewskim,a następnie końcówki nóżek maczać w maku,odłożyć do wyschnięcia. Po wyschnięciu można kapelusze zanurzać w białej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki planty,lub w białej polewie dr. Oetkera ,ale ja tego nie robiłam co widać na zdjęciu.

Przepis pobrany/ wypróbowany ze strony www.przyslijprzepis.pl